torstai 25. helmikuuta 2016

Valtateiltä syrjässä

Kappas vain!  Kun tänään aamupäivällä kurkistin puhelimeni kautta Facebookiin, niin siellä muistutettiin alla olevasta viiden vuoden takaisesta blogikirjoituksestani. Kun luin kirjoituksen totesin sen selvästi osoittavan, että minun on avattava jälleen kerran uusi blogi. Johdatusta sinällään, sillä eräs aihe pakottaa siihen. Aihe poikkeaa  täysin näistä sillisalaatti-kirjoituksistan. Siksi se vaatii omansa.  Ongelma on silti edelleen, että usean blogin ylläpito on aika vaativaa. Jospa otan sen harjoitteluna ja päiväkirjana. Katsotaan nyt ensin, miten tässä käy.



" 25.2.2011

Aivojen virittelyä uusiin aiheisiin


Mietin silloin tällöin kirjoitusteni aiheiden vähyyttä. Vuoron perään palaan aina samoihin aiheisiin, milloin opiskeluuni, taiteeseen, valokuvaukseen, luontoon, kirjoittamiseen, kirjoihin ja postikortteihin. Ja tietysti siihen maailman kauneuteen, joka sykähdyttää minua syvästi. Joskus piipahdan Karjalan aiheissa, sukuseuroissa, kesällä kerroin matkoista, joskus matkustan virtuaalisesti tai muistelen matkoja tai kaivelen joko sukuni tai itseni menneisyyttä tai maailman historiaa. 

Usein myös mietin omaa selviytymistäni ja kuinkas tässä sitten näin kävikään. Kun alan listata niitä, huomaankin, että taitaa olla kuitenkin aiheetonta märehtiä asialla sen enempää. Ja jos vaikka niin onkin, niin maalasihan Claude Monet’kin koko loppuelämänsä aina uudelleen ja uudelleen niitä samoja lumpeita siinä samaisessa lammessa. Taiteilijan, kirjailijan, tutkijan tai muun vastaavan osalta onkin täysin sallittua pitäytyminen siinä yhdessä omassa jutussa. Minä vain en tunnu sallivan itselleni yhtään mitään vaan pyrin aina johonkin mahdottomaan asettamalla itselleni lisää ja lisää mittareita. Miksiköhän?



Olen myös usein ihmetellyt sitä, miksi suomalaiset muita useammin käyttävät passiivimuotoa kirjoittaessaan itsestään. Sanotaan ”tässä odotellaan kevättä, että päästään taas puutarhatöihin” kun olisi parempi sanoa ” odotan kesää...” tai ” ollaan vietetty aikaa lomaillen” lauseen ”olen viettänyt lomaa...”. 

Olen kiinnittänyt samaan huomiota mm. saamissani postikorteissa.  Muihin kansallisuuksiin verrattuna tuntuu, että meillä halutaan hävittää ”minä” pois. Toimin itse usein samoin, mutta yritän korjata tekstin sitten enemmän henkilökohtaisemmaksi. Se olen nimenomaan minä, joka sanojen takana on eikä jokin epämääräinen ”yhteisö”, jonka taakse yritän  passiivisella monikkomuodolla kätkeytyä. Mikähän tähän voisi olla selityksenä?  Emmehän muutenkaan ole yleisesti kovin yhteisöllisiä ihmisiä. Koetaanko minän käyttö jotenkin ”itsekkääksi”. En lähde tässä selittelemään sanaa ”itsekäs”, mutta tosiasia on, että sitä sanaa on aina tulkittu väärin. Olisikin ehkä aiheellista, että jokainen suhteuttaa sen hiljaa mielessään ensin oman itseensä ja jatkossa käyttää sanaa hyvin harkitusti.


Takertuminen sanoihin on minulle myös tyypillistä. Joskus tunnen, että yritän täyttää mietinnöilläni viivasuoria moottoriteitä aivoissani. Ne muodostuivat sinne pitkien työvuosien aikana, kun loppujen lopuksi kuljin samoja teitä vuodesta toiseen. Työssämme usein ensin opimme asiat ja sitten alamme niitä toistaa. Minulle työn teki erityisen mielekkääksi muutosten jatkuva toistuminen ja niissä uuden oppiminen. Asiakassuhteet olivat sitten työn suola. Mutta vaikeusaste työssä kuin työssä on loppujen lopuksi melko matala. Jos siinä ei ole edes muutoksia tai muutokset ovat kohtuullisia, ihminen tavallaan taantuu ja ajaa vain sitä samaa moottoritietä. Aivoissa tieto kulkee samoja ratoja pitkin. Kotona on mukava jatkaa niitä totuttuja rutiineja. Eipä siinä jaksakaan paljon, kun työn määrää salakavalan nopeaan tahtiin vain lisätään. Ihmisestä tehdään työelämässä tavallaan kone. Olen purkamassa itsestäni niitä koneen ominaisuuksia. Voi olla että olen muuttumassa toisenlaiseksi koneeksi?


Aika kummallisia ajatuksia? Jokainen miettii asioita omalla tavallaan tai sitten ei. On helppo kuitata pohdintani sanomalla, että niin me kaikki ajattelemme, et sinä ole mitenkään poikkeus. Kun tarpeeksi usein kuulin näin sanottavan ja tunsin itseni tyhmäksi, kehitin sen oman naiiviuteni, johon silloin tällöin viittaan. Kirjoitan täysin itsestään selvistä asioista, naurettavan jokapäiväisistä, jotka kuka tahansa hallitsee. Jäin ala-asteelle työvuosieni aikana, kun ne muut porhalsivat jo elämän suurissa salaisuuksissa.  Nyt on paljon kiinniotettavaa.



Osa tietenkin ajattelee, että on äärimmäisen vaarallista ja uskaliasta tuoda julki syviä ajatuksia. Samoin on kyseenalaista olla avoin, koska silloin on altis kaikelle pahalle muiden ihmisten taholta. Missä ihmeen helvetissä me sitten elämmekään? Kaipa tähän ikään ehdittyään tietää, mitä pitää pelata ja onko niin kutsuttiin pelkoon edes mitään aihetta. Tällä kaikella haluan vain tuoda esille, että emme ole yksin tässä maailmassa. On valtavan paljon näkökulmia ja ajatuksia, joita meidän on suodatettava ja usein jopa ohitettava. Tärkeää on uskaltaa avata uusia portteja, kyseenalaistaa ja tutkia, minne ne aivojen valtateiltä erkanevat väylät, usein jopa käyttämättömät johtavat."

Jätin kirjoituksen loppuosan pois, Siinä suunnittelin vakavasti aloittavani piirtämisen. En edennyt tuolla alueella, joten siitä ei ole sen enempää kerrottavaa. Ei ainakaan nyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti