tiistai 28. helmikuuta 2023

Pyhän ja arjen iloja

Olen monta kertaa eri yhteyksissä sanonut ja kirjoittanut, ettei eläkeläisellä ole lomaa eikä vapaapäiviä. Olen vuosien mittaan todennut muiden sanomisista, etteivät muut välttämättä ajattele niin. Eläkeläinen on aina lomalla ja vapaalla. Se saattaa joidenkin osalta pitää paikkansa. Minä en koe niin. En ala väitellä asiasta. Miksi muuten aloitin edes tällä?

Kuvat eivät liity tekstiin muuten kuin lopun osalta. Mutta niinhän on melkein aina ennenkin.

En väittele enkä kommentoi muitakaan mielipiteitä, joita maailma on nykyään kyllästymiseen saakka täynnä. Lisäksi mielipiteitä värittävät väärin ymmärtämiset, koska ihmisten lukutaito on hukassa. Ja pitäähän se mielipide tuoda julki. Ikäänkuin sillä olisi mitään merkitystä. Nopea mielipiteen esittäminen on helppoa, johon sitten monet tarttuvat ja jopa media ottaa kiinni mielipiteistä. Väärinymmärryksen mahdollisuus kasvaa ja kaikki edellä oleva ehkä tarkoituksellakin lisää vastakkainasettelua ihmisten ja ihmisryhmien välillä. Oikeasti tilanne ei tietenkään ole niin paha kuin vaikkapa somesta saattaa ymmärtää.

Uskon, että aika moni muistakin pysyttelee kaikkien tyhjänpäiväisten väittelyiden, kiukutteluiden ja valittamisen ulkopuolella.

 

Maanantaina paperi Hesarissa oli kaksi artikkelia, jotka voisivat herättää kiivaan keskustelun. Jos niitä nyt yleensä edes luetaan. Seuraan erityisen tarkkaan ilmastonmuutokseen liittyviä artikkeleita. Piia Elosen aiheeseen liittyvä artikkeli (HS-analyysi) oli saanut lehdessä otsikon ”Silmänkääntötemppu”, jonka sanoma on, että ”Suomi onnistui vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä, mutta ryhtyi polttamaan tilalla puuta. Samalla metsien hiilinielut ovat vuosi vuodelta kutistuneet.” Monet ovat nimittäin kääntäneet kelkkansa ja pitävät ilmastonmuutosta ja luontokatoa vain jonkun ihmisryhmän hörhöilynä. Sehän ei pidä paikkaansa.


Toinen artikkeli liittyi koulushoppailuun, joka Ruotsissa on ollut täysin vapaata 30 vuotta (1992 lähtien) ja tehnyt tilanteesta siellä järkyttävän. Suomea varoitetaan tekemästä niin kuin Ruotsi teki aikoinaan.  Kaiken huippu on se, että meillä yhden puolueen puheenjohtaja (PS) on ymmärtänyt asian osittain väärin. Suomessa ovat asiat vielä oikeasti hyvin. 

Paljon melua syntyy milloin mistäkin aiheesta ja melu vain kiihtyy eduskuntavaalien ollessa aivan kohta edessä. Voi kysyä, miksi vanhus on vielä kiinnostunut em. asioista, koska eiväthän ne enää kosketa minua suuresti. Vanhalle ihmiselle on pääasia, että saa elää rauhassa, tulla toimeen ja kuolla äkkiä. Mutta me olemme nähneet maailmaa todella pitkän aikavälin, kokeneet muutokset ilmastossa ja kouluissa ja kaikessa muussakin. Olemme nähneet niin paljon, että se koskee, kun tietää, että harva nyt keski-iässä oleva ei tiedä asioista paljon mitään. Vanhuksesta tehtiin aikanaan seniori, siitäkin on viime päivinä keskusteltu. Vanha mikä vanha, olen aina sanonut niin.


Hesarissa on koko ajan vastaavia tekstejä. En tässä vielä puutu Auerin tapaukseen, jossa alunperin olin sitä mieltä, että aikanaan tehtiin oikeusmurha. Koin itse aikanaan myös oikeuslaitoksen ongelmat omassa talokiistassani, jota ei tietenkään voi verrata tuohon aiemmin mainitsemaani, koska kysymyksessä ei ollut rikosasia. 

Viimeisen vuoden ajan Ukrainan sota on ollut otsikoissa ja artikkeleissa hyvin paljon. Ihmisten elämää sodan jaloissa ja evakossa on kuvattu lähes joka päivä jostakin näkökulmasta katsottuna. Se on ollut minullekin opettavaista ja tuonut pinnalle asioita, joita olen itse tutkinut. Tämän päivän ihmiset ja lapset saavat lehdistä opettavaista aineistoa jo paljon ennen, kun se pääsee historian kirjoihin. Kouluaikoina maailmansotien käsittely jäi vähäiseksi. Myöhemmin 1970–1980-luvuilla ja sen jälkeen ahmin niistä ja holokaustista kaiken tiedon. Nyt historia tulee iholle saman tien.

 

Olen lukenut sanomalehtiä ja muitakin lehtiä jo lapsuudenkodissani, jonne oli tilattu useita sanomalehtiä. Isäni piti tärkeänä, että muodostimme vaikkapa poliittisesti oman kantamme itsenäisesti tai emme ollenkaan. Olen joskus näissä blogeissani maininnut erään kotiaineeni, jonka kirjoittamiseen isä kannusti. Olisiko ollut niin, että hän ehdotti aiheenkin, joka oli Neljäs valtiomahti. Aineeni taitaa olla vielä tallessa. 1960-luvulla se tarkoitti lehdistöä. Nykyään se on laajentunut koskemaan koko median kenttää.


En muista, olisinko jo silloin maininnut ammattihaaveeni olevan toimittajan ammatin. Ammatinvalintaa pohdittiin koulussa ammatinvalintaohjaajan kanssa ehkä oppikoulun 5:n luokan paikkeilla, joka nykyään vastaisi luokkaa 9. Itse asiassa muistan tilanteen olleen hirveän jännittävä ja oli vaikea paljastaa oma urahaave. Elimme 1960-luvulla aivan erilaista aikaa. Oli vaikea ilmaista itseään vapaasti ympäristössä, jossa ei saanut yleensä sanoa paljon mitään. Muistan, kuinka aikoinaan tyttäreni aloittaessa koulun 1970-luvulla ihmettelin, kuinka sanavalmiita sen ajan lapset olivat ja heitä jopa kannustettiin puhumaan. 


Ehkä ammattihaaveeni koki tuolloin kolauksen kuten monet muutkin asiat. En tutki asiaa nyt päiväkirjoistani, koska siihen menisi paljon aikaa. Voi olla, etten ole edes kirjoittanut asiasta, koska pettymykset olivat ikäviä asioita eikä niistä puhuttu.

Lukion jälkeen saatoin miettiä vielä toimittajakoulutukseen pyrkimistä, koska myöhemmin Saksassa ollessani mainitsin eräässä yhteydessä sen ammattihaaveekseni. Ehkä se johtui siitä, että olin joutunut karistamaan elokuvaohjaajan uran, koska en päässyt sitä opiskelemaan. Kaikkein tärkeintä minulle oli aina kuitenkin kirjoittaminen. Ja sitähän jatkan hamaan jonnekin.

 

Tässä tuli pieni katsaus eläkeläisen elämään. Viikonlopun perjantaista sunnuntaihin vietin 11-vuotiaan lapsenlapseni kanssa enkä oikein päässyt läppärille kirjoittamaan. Minni-kissa yrittää aina kirjoittaessani tunkea syliini ja istuu silloin usein sylissäni. Kehräten. Hänellä oli hiukan rasittava viikonloppu, kun omistaja halusi niin paljon leikkiä ja kanniskella häntä. Minun kanssani Minni saa itse päättää.

Kotikin on kaaoksessa (koska se ei olisi). Olin koko maanantain niin uupunut viikonlopusta, että nukuin suuren osan päivää. Vietimme nimittäin muutaman tunnin Tuusulanjärven jäällä. Samanaikaisesti sinne oli tullut tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä. Se oli uskomatonta. Korona-aikana vältin sinne menemistä viikonloppuisin, mutta nyt, päivänä, jonne sinne oli ahtautunut ihmisiä enemmän kuin koskaan, piti mennä. Mahtuuhan sinne joukkoon, mutta onhan se vähän ahdistavaa. Mekin olimme autolla liikkeellä ja löysimme paikan Kotorannantiellä olevan väistökoulun parkkipaikalta. Jäällä oli kova viima ja kylmää ja häikäisevä auringonpaiste. Tulimme toista kautta pois ja jouduimme uskomattomaan ruuhkaan pienellä Tuusulan kirkkotiellä, jonne oli ennen kello 14.00 tunkemassa lisää ihmisiä. Parkkipaikkoja näyttää kyllä lisätyn. Tännehän ei oikein mistään pääse bussilla. Minä sentään pääsisin milloin tahansa kävellen...



 

keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Sumea mieli

Kissa kehräsi vieressäni. Vanha nainen ja kissa.  Olin levoton. Oli yö, aamuyö. Heräsin ajatuksiin, joita en pysynyt hallitsemaan enkä hiljentämään. Kissakin heräsi ja alkoi pyöriä ympärilläni, välillä päälläni, sitten vierelläni. Häiritsin hänen yöuniaan. Ajattelin, että minun pitäisi nyt kirjoittaa. Pitäisi päästä hengittämään. Se auttaisi.

Eilen 21.2. matkalla Lahelaan

Silloin tällöin minulla on edellisen kaltainen yö. Saatan nousta lukemaan pian keskiyön jälkeen tulleen Hesarin, juon kaakaota tai mustikkakeittoa. Palaan sänkyyn. Kissan kehräys vierelläni rentouttaa minut ja nukahdan loppuyöksi. Unohdan yleensä satunnaiset yöllä heräämiset, mutta nyt tein muistiinpanon, jotta siinä olisi aloitus, kun aamulla aloittaisin kirjoittaa.

Herättyäni aamu oli valjennut upeaan pakkaspäivään. Nopea tarkistus tulevista päivistä pakotti minut vihdoin sulattamaan pakastimen.  Koko jääkaappipakastin piti ottaa verkosta irti ja viedä pakasteet parvekkeelle. Onneksi en erityisesti harrasta pakastamista, koska kaupasta saa kaiken eikä kaiken lisäksi pieneen pakastimeen mahdu paljon.  Siinä oli sitten puuhaa aamiaisen rinnalla. Tehtävä oli suoritettu jo puoleen päivään mennessä.

Aamulla 22.2.

Koen aina hiukan tylsäksi kirjoittaa kotitöistä, mutta ehkä on aiheellista, koska ne ovat minulle aikamoinen rasite muiden tehtävieni tiellä. Mutta kun ryhdyn johonkin, teen sen vauhdilla.  Kaikilla 75-vuotialla ei varmasti ole tällaisia huolia. Suuri osa keskittynee päivittäisiin askareihin, kotitöihin ja ulkoiluun.  Koti on aina tiptop-kunnossa. Jos puoliso on vielä auttamassa, niin mikäs siinä.

Minulla sattuu olemaan myös muita projekteja, joista olen kyllästymiseenne saakka kirjoittanut. Kun edessä on yksi vapaa päivä, haluaisin päästää vapaalle eli kirjoittamaan. Haluaisin mennä myös ulos luontoon, mihin tällainen päivä olisi mitä parhain. Usein nyt, kuvittelen ja uneksin jo kevään ja kesän retkistä. Jos vihdoin paljasjaloin Suomessa!

Suvun multasormia riittää

Aamulla tyttäreni ehdotti, että ottaisin Alexin viikonlopuksi. En pysty kieltäytymään, siirrän oman lauantaisen menoni ja alan heti suunnitella meille ohjelmaa. Olen ollut aina hirveän joustava. Koronavauriona lienee tullut se, että en sitten jaksakaan toteuttaa kaikkea, mitä olen suunnitellut. Vaurioksi voisin katsoa myös arkuuden mennä ihmisten joukkoon. Sitä ei varmaan kukaan usko, mutta se on totta.

Häpeä on meissä kaikissa. Kolmen vuoden pandemian aika nostatti monia asioita ihmisten iholle. Huomaan sen itsestäni, huomaan sen läheisistäni. Se ilmenee eri tavoilla, mutta jotakin yhteistä kaikissa tavoissa on. Voisin suositella, että sen sijaan, että puuttuisimme toistemme virheisiin, ominaisuuksiin ja tekoihin, suuntaisimme katseemme ensin itseemme ja tutkisimme omia asenteitamme ja ajatuksiamme.  Onko niin, että ihmiset pelkäävät omaa sisintä niin paljon, että he alkavat projisoida menneitä kokemuksiaan toisten päälle. Keskustelu katkeaa siihen, syytämme toisiamme, takerrumme toisen sanomisiin pilkun tarkkuudella. Loukkaannumme. Tiedän kyllä, mistä kirjoitan. 

Lunta on tullut tälläkin viikolla ja taitaa olla lisää tulossa.

Pintapuolisuus on tällä hetkellä kova juttu. Näemme sen somessa, jossa heitellään ilmaan hetken asioita, mutta harvoin oikeasti pysähdytään isojen asioiden äärellä. Uutisia vatvotaan, selitellään, tutkitaan, mutta oma sisin jätetään rehottamaan, se pidetään poissa mielestä.

Olemme avuttomia suurten maailman tapahtumien edessä. Ne yrittävät kaivertua meihin ja pistää ajatukset liikkeelle. Se on pelottavaa, koska siitä syntyy liike, joka herättää jättiläisen. Olenkin sanonut, että juuri nyt ihmiset voisivat käsitellä sukupolvien aikana kerättyä traumaa. Kun vain olisi rohkeutta tarttua siihen syyllistämättä ketään aiemmin elänyttä esivanhempaa tai omia vanhempiaan, sukuaan, läheisiään. Jokaisen olisi aika katsoa niiden yli omaa itseään. Moni varmaan tarvitsisi terapiaa päästäkseen alkuun. Halpa terapiamuoto on kirjoittaminen. Se vaatii kyllä myös paljon rohkeutta.

Katsoin, milloin olen aiemmin käsitellyt tätä aihetta. Suosittelen lukemaan viime vuonna 10.6.2022 kirjoittamani blogin postauksen ”Harhaileva mieli”. Pääset lukemaan sen tästä linkistä.

 

Voi näitä talvia ja näitä huonoja valokuvia.

Tuossa mainitsemassani tekstissä on muistutus myös minulle liittyen jutun lopun historiapläjäykseen, jossa viittaan myös hämäläiseen sukuuni. Väki taisi olla Suomessa ennen muinoin vielä riidanhaluisempaa kuin nykyään tai se ilmenee nyt toisella tavalla, koska elämme nykyään aivan toisenlaisessa ympäristössä.

Huomasin, että koko Unikkopellossa-aikani aina keväästä 2012 alkaen olen kirjoittanut tästä aiheesta todella paljon, mutta ehkä eri näkökulmista. Toisin sanoen se on tärkeä aihe.

Tuosta Harhailevan mielen tekstistä, jonka idean sain siis Veijo Meren kirjasta, tuli mieleeni toinen asia, johon sattumalta törmäsin tällä viikolla.

Olen viime aikoina enimmäkseen viettänyt aikaa äitini karjalaisen suvun tutkimuksen parissa, mutta hetken mielijohteesta aloin tarkastella hämäläistä kotitaloani ja sinne 1700-luvun alussa muuttanutta perhettä. Perheen äiti oli nimeltään Anna Matintytär ja hän oli syntynyt 1600-luvun puolella ja oli kahdessa avioliitossa. Toisen avioliiton tytär oli Anna Antintytär (1728–1798), joka sai puolisonsa Antti Juhonpojan 1721–1794 kanssa kuusi lasta, joista neljä ensimmäistä elivät pitkän elämän. Pojista Juho Antinpoika (1760-1833)jatkoi talon isäntänä vanhempiensa kuoltua.

Lapsijoukon viimeisenä näkyy rippikirjoissa 1765 syntynyt Heikki Antinpoika.  En pystynyt aiemmin enkä nytkään varmentamaan hänen syntymäänsä, sillä tuntuu, että 1764–1766 välillä Rengon Vehmaisissa ei ole kirjattu yhtään syntynyttä eikä paljon muitakaan eli kuolleita.  Tarkistin myös Janakkalan ja Vanajan rekisterit. 

Ajanpuute oli myös kyläkirjaa tehtäessä jonkinlainen tutkimuksen este. Aina on tarkennettavaa ja saattaa löytyä jotakin arvokasta. Työtä tehdessä oppii myös koko ajan lisää. Silmät näkevät enemmän. Rakastan salaisuuksia.

Eilen. Kotiin lähtiessä oli aurinko jo mennyt pilveen.

Siukolan talon kohdalla on Heikki Antinpojan kohdalla rippikirjassa merkintöjä vielä 1781 ja 1782 eli toisin sanoen hän on ollut silloin rippikouluiässä (rippikirja, jossa merkinnät ovat 1779–1783. Seuraavassa rippikirjassa 1783–1788 on epäselvä maininta, että hän olisi lähtenyt johonkin oppiin (lära) Vihtiin 1783.

1789–1794 Rengon Vehmaisten rippikirjassa mainitaan henkilö Henric Telonius ja hänen puolisonsa piika Anna Maria Rasberg. Heidän avioliittonsa löytyy Hiskistä Rengon kohdalla

27.6.1793         Vehmais   Sock.Snick. Henric Telonius          Pig. Anna Maria Rasberg    Vehmais

Myöhemmin sukunimi muuttuu Teloniksi. Tähän saakka tutkittuani rippikirjoja tarkalla katseella, olen varma, että ko. henkilö on sukuani. Pariskunta sai Vehmaisissa asuessaan yhteensä 10 lasta. Kastekirjojen tosi pahan puutteen takia, nämä henkilöt jäivät siis pois kyläkirjastakin. Tässä tuli yksi perhe lisää Siukolan tilan alkuperäiseen sukuun, joka 1800-luvulla jatkui naisen, Leena Maija Siukolan (1833–1894) kautta tähän päivään saakka. Leena Maija avioitui Henric Johan Nålbergin (1823–1887) kanssa ja pariskunta lunasti tilan itselleen perintötilaksi.

Kaupassakin piti käydä. Hyrylän S-Marketin pihalla eilen.

Tästä löytämästäni lisäyksestä kirjoitan oman jutun, kunhan tutkin sen mahdollisimman pitkälle.

Samea mieli ja harhaileva mieli ovat hyviä ominaisuuksia, vaikken tiedä sopivatko ne blogipostausten otsikoiksi. Nimittäin oma mieleni ei sukututkimuksia tehdessäni ole ollenkaan samea, siis epätarkka ja epäselvä vaan äärimmäisen tarkka ja oivaltava. Siinä tuli vähän itsekehua.