perjantai 1. marraskuuta 2013

Talven tuloja menneinä vuosina


Aloin kirjoitella tätä juttua jo aamupäivällä, mutta sattuikin olemaan päivä täynnä keskeytyksiä ja katkoja. Kirjoittamani höpöttely on kuvien välissä. Kuvat ovat väliltä 2004 - 2012. Usein tarkistan valokuvistani, milloin olen mitäkin tehnyt. Nyt olen yrittänyt kartoittaa ensimmäisen lumen ajankohtaa. Yhteenvetona näyttää siltä, että ensi lumi täällä etelässä tulee yleensä marraskuussa.


5.11.2006
Olen tässä odotellut, että saisin luonani olevan taksvärkkityöläisen eli tyttärenpoikani Artun lähetettyä ulos pihatöihin. Aamun tunnit on ripotellut vettä. Nyt sade näyttää lakanneen ja yritän hätistellä poikaa työhön. Työmaa ei ole suuri eikä vaikea. Hiukan haravointia ja roskien viemistä isoon kompostikasaan. Olin itse eilen tyhjentämässä ojaa ja väsytin taas kerran itseni oikein kunnolla joten jatkan omia hommiani viikonloppuna ja ensi viikolla. Tosin nyt on Pyhäinpäivän viikonloppu, joka on perinteisesti on hiljainen, mutta ovatko kristilliset merkkipäivät enää olleet estämässä meitä työnteosta. Mieleen kuitenkin välähtää, että vanhempieni sukupolvi vielä kunnioitti näitä pyhiä emmekä saaneet tehdä kaikkea noina päivinä ja siksi ne tulevat meillekin mieleen. 

Monta kirjoitustani odottaa  taas viimeistelyäni ja paneutumistani. Ajankohtaiset mietteet sekaantuvat silloin tällöin niihin, alankin kirjoittaa niistä, arvostella minua kohdanneita asioita, arvottaa asioita, joihin olen törmännyt ja jotka alkavat askarruttaa mieltäni.  En sitten saakaan niitä kirjoituksiani valmiiksi, koska nuo epäoleelliset asiat ovat sekoittaneet pääni. Koen usein olevani monissa asioissa väärinymmärretty ihminen, jota muilla on oikeus arvostella ja ohjeistaa. En pidä siitä, että ymppään juttuihini näitä asioita, jotka ovat pahoittaneet mieleni. Haluan entistä enemmän asettua asioiden ulkopuolelle, tarkkailijaksi. 

VUOSI 2004

22.11.2004 Olimme juuri palanneet Lontoosta ja maassa oli kevyt kerros lunta. 
3.12.2004 Hollannin maisemaa junan ikkunasta matkalla Amsterdamista Arnhemiin. Artun syntymäpäivänä olin työmatkalla Hollannissa ja ihailin sikäläisiä maisemia junan ikkunasta.
5.12.2004. Miten ankea kuva!  Mutta se kuvaa myös sinä vuonna läpikäymääni elämää.  Vuosi 2004 oli minulle hyvin vaikea vuosi monessa mielessä.  Pihatyötkin jäivät sinä keväänä ja syksynä kokonaan tekemättä. Kukkien varret jäivät talven törröttäjiksi.
4.12.2004 juhlimme Artun synttäreitä, kun edellisenä päivänä 4 vuotta oli tullut täyteen. Maa oli jo silloin lumen peitossa. Itse asiassa ensi lumi oli tullut jo marraskuun loppupuolella. En vain ottanut valokuvia, kun muut asiat olivat mielessä.  Tyttäreni perhe asui silloin Tuusulan kirkon lähellä asunnossa, jossa minä olin asunut 1987 -1992 ja samassa taloyhtiössä, jonne  olimme muuttaneet toiseen taloon jo 1979.
Arttu aloitti sitten ripeästi hommat, mutta pian äiti tuli pikkuveljen kanssa hakemaan häntä käärmenäyttelyyn. Alex pisti siinä odotellessa ja meidän aikuisten juodessa kahvit ja hoidellessa muita asioita kaikki hyrskynmyrskyn. Poikanen ehtii joka paikkaan. Aina en osaa olla varautunut hänen tuloonsa. Kamerat, tietokoneet, kännykät ja kaikki laatikot ovat kohteena. Siinä välissä hän ehtii piirtää jopa kasvonsa löytämillään kynillä. Arttu jatkaa töitä palattuaan ja jää luokseni toiseksi yöksi. No niin, poikien äiti olikin erehtynyt päivästä, hän eli jo huomista lauantaita eli näyttely jäi kuin jäikin toiseen kertaan.


12.12.2004  Eipä se talvi ollut vielä myöhemminkään kunnolla koittanut!  Maisema Tuusulan Mikkolassa lasten päiväkodin läheisyydessä.

 VUOSI 2005

26.11.2005 lunta tuli niin sopivasti, että lapset pääsivät tekemään lumilinnoja ja lumiukkoja.  Kuvassa Arttu melkein 5 vuotiaana. Samana päivänä oli muuten poikani Henrin syntymäpäivä ja lumileikkien jälkeen söimme täytekakkua.

26.11.2005 otin vielä vertailun vuoksi kuvia myös vanhalla kamerallani kuten tämän. Anna ja ystävä rakentelivat lumesta kaikenlaista.
27.11.2005 sää oli muuttunut kylmemmäksi ja lumi oli vielä maassa.
Itse asiassa tuossa aamupäivällä mietin talven tuloa,sitä, kun lunta ensimmäisen kerran sataa. Se on aina yhtä hieno kokemus, vaikka lumi sittemmin sulaakin ja talvi ei edes kunnolla tahdo alkaa. 

Kävin läpi valokuviani aina syksystä 2004 alkaen eli siitä vuodesta, kun siirryin digitaalisen kameran käyttöön. Kaikki kuvani ovat tallessa omissa kansioissaan. Oli järkevää aika pian alun jälkeen aloittaa laittaa valokuvat kamerakohtaisiin kansioihin, joiden sisällä ne ovat vuosi/kuukausi/päivämääräjärjestyksessä.  Nyt valitsin äkkipikaa jokaiselta vuodelta kuvan, joissa näin lunta ja jotka kertovat jotakin tarinaa talven tulosta 10 viiimeisimmän vuoden aikana.

 VUOSI 2006

4.11.2006 Talvi yritti tulla aikaisin, koska puissa oli vielä lehtiä.
Talven alkaminen houkutteli minut usein kuvaamaan lähimaisemia

Tässä Järvenpäässä 5.11.2006.
Nuo talvet olivat melko vähälumisia, vaikka tässä  1.2.2007 Helsingin Vallilassa oli kova pakkanen ja reilusti luntakin.

VUOSI 2007

4.11.2007 näyttää jo kovin talviselta lenkkipolkuni varrella.

Ajattelin lopettaa tähän, julkaista ja lisätä myöhemmät vuodet uudella blogilla joku toinen päivä. Mutta tiedän, että usein aikeet jäävät, kun tulee muita asioita eteen. Siksi jatkan urheasti loppuun saakka. Olemme jo illassa. Taksvärkkityöt on tänään melkein tehty. Arttu oli todella nopea haravoimaan ja viemään kuormat kasan jatkeeksi. Tuon ikäisiä lapsia on muuten aika vaikea saada enää tekemään mitään töitä. Tässä asiassa pidin kuitenkinkin pintani, pari tuntia ja palkkaa WWF:lle 15 euroa jo vaati sen. Sää ei ollut paras mahdollinen, kylmä syyssade ropisi pihalle aina välillä. Kuraiset saappaat odottavat kylpyhuoneessa. Sauna on lämpiämässä.16.11.2007 kävelytien siltaa kuvaamassa
Tuusulanjärven ranta kirkon takana on vuosien varrella jokimaisemien lisäksi ollut paikka, jonne tieni on johtanut usein. 


17.11.2007

VUOSI 2008

20.11.2008 olin jo jäänyt eläkkeelle, mutta kävin koko syksyn vielä kolmena päivänä viikossa töissä, tosin vain muutaman tunnin päivässä. Tämän omakuvan olen ottanut itse odottaessani bussia Tuusulantien varrella. 


23.11.2008 lunta tuprutti lisää
Seuraavan vuoden alusta lähtien olinkin kokonaan eläkkeellä ja aloin järjestää loppuelämääni ja suunnitella opiskelemista. Blogien kirjoittamisen aloitin jo edellisen vuoden maaliskuussa.


VUOSI 2009

10.11.2009 Tuusulanjoen rannoilla

VUOSI 2010


18.11.2010. Muistan ajatelleeni, että jätän kultapiiskut leikkaamatta. Olikin taas runsasluminen talvi ja kaikki peittyi armeliaasti paksujen kinosten alle.

VUOSI 2011

20.12.2011

VUOSI 2012

29.11.2012. Alexin ensimmäinen vuosi tässä maailmassa meneillään. Tässä hän 9 kuukautta vanha. 


30.11.2012

No niin, aika tylsältä tällainen blogi näyttää, mutta tulihan kokeiltua. Aikaakin meni enemmän kuin normaalisti.  Sainhan kaivettua esiin sellaisia kuvia, joita en ole aiemmin käyttänyt. Niitä riittää kansioissani vaikka kuinka paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti