perjantai 3. marraskuuta 2017

Siirtymiä elämän sisällä



Aamupalan jälkeen aloin taas energiaa täynnä tai ainakin puolillaan kaavailla, mitä muutoksia tekisin tässä matalassa majassani. Vaihtoehdot ovat vähäiset, mutta muutin taas jotakin pientä. Viimeksi mainitsin blogissani Ikean Lack-pöydän. Itse asiassa sitä kutsutaan Lack-apupöydäksi ja se on ollut Ikean mallistossa jo vuodesta 1979. Minulla on niitä useita, eri värisiä. Kaikkia värejä ei ilmeisesti ole enää saatavissa. Olen ostanut ne silloin, kun pöytä maksoi 4,99.  Minulle ne ovat olleet kullanarvoisia pöytiä, koska olen voinut siirrellä niitä helposti paikasta toiseen. Niiden päällä on helppo säilyttää tavaroita, ne toimivat sohvapöytänä ja yöpöytänä.

Kuvien osalta tämä blogi meni aivan plörinäksi, mutta so what...
On ihmisiä, jotka paheksuvat kaikkia Ikean tuotteita. Minä olen rakastanut niitä siitä saakka, kun niitä oli mahdollista ostaa Suomessa. Kun muutimme aikanaan Tuusulaan, ostimme Billy-sarjan kirjahyllyä pyökinvärisenä ja osittain lasiovilla, jota sitten myöhemmin ostin lisääkin. Kirjahylly on kulkenut mukanani myös tänne pieneen asuntoon, vaikka epäilin sen kulmaosuuden sopivuutta. Onneksi se mahtui juuri ja juuri etukäteen suunnittelemalleni paikalle. Mihinkään kovin matalaan asuntoon hyllykkö ei lisäosineen edes mahtuisi. 

Kirjahylly on siis olemassa, mutta kirjat vielä hujan hajan ja osa jääkin ilman paikkaa. Siihen en jaksa paneutua nyt. Mieluummin otan kirjan käteeni ja luen sitä. Pääasia on, että koti on koti, jonne voi sulkeutua omaan rauhaansa. Ennen pyysin usein ihmisiä kylään, koska minulla oli tarjota jopa huone yöpymiseen. Harva kuitenkin halusi tulla yöksi. Ihmisillä ei ole enää aikaa eikä edes halua tulla paria tuntia pidemmäksi ajaksi toisen nurkkiin. Viime talvena jouduin hetken miettimään näitä asioita, kun minua oli uhattu evakkoon lähdöllä. Toisaalta ajatus viehätti minua. Olisi kuin paluu entiseen maailmaan, kun joutuisi menemään yöksi pariksi tai jopa pidemmäksi ajaksi jonkun toisen kotiin. Toisaalta se oli vähän pelottavaa. Kaikkialla ei voisi olla oma itsensä, olla kuin kotonaan kuten minullakin oli tapana vierailleni sanoa.

Harvat osaavat olla kylässä kuin kotonaan. Ihailin suuresti niitä ystävistäni, joille se oli helppoa. Sain silloin itsekin huokaista helpotuksesta ja keskittyä tärkeämpiin asioihin. Ennen vanhaan vieraanvaraisuus oli ihmisillä sisäänrakennettuna. Luulen, että suuri osa jopa alun perin karjalaisista nuoremman polven ihmisistä on kadottanut sen.

Siksi voin aivan rauhassa elellä täällä keskeneräisessä mörskässäni. Ilmoittamatta etukäteen kukaan ei pääse edes soittamaan ovikelloa, koska ulkona oleva summeri ei toimi. Ovi aukeaa vain avaimella tai koodilla. Minulle pitää siis etukäteen ilmoittaa, jos haluaa tulla kylään.

Puolituskaisia ajatuksia aiheuttavat kaikki vielä turhat tavarat, joita omistan.  Vuosien mittaan tuli hankittua ja saatua paljon koriste-esineitä, jotka nyt odottavat banaanilaatikoissa tulevaisuuttaan. Voin vielä karsia entisestään liinavaatteita, mattoja, verhoja ja omia vanhempia vaatteita. Samoin astioita en tarvitse enää kuin välttämättömimmän. Kirjat, mapit, valokuvat ja paperit, niitä en edes uskalla ajatella. Entä se häkki tuolla pohjakerroksessa täynnä tauluja ja kirjoja? On se vaan kumma, että nuorempana keskitymme keräilyyn. Tämä tästä ikuisuusaiheesta.

Enpä saanut siitä Lack-apupöydästä sen kummempaa juttua aikaiseksi. Niitä on itse asiassa jäljellä enää viisi. 

ehkä täydennän myöhemmin.
Asiasta toiseen. Tämäkin juttu jäi sitten kesken, kun tuli vieraita. Mutta alku sopii mille päivälle tahansa, paitsi sellaiselle, jolloin olen jossakin muualla. Silloin en muutenkaan kirjoittaisi.

Muistaakseni ajattelin jatkaa sukupolvien ketjusta, meistä naisista siinä ketjussa. Mutta mitä, sitä en enää muista. Tarkoitukseni lienee ollut kirjoittaa taas vaihteeksi äidistäni.  Tuskin tunsin omaa mummoani, äitini äitiä, joka kuoli ollessani 12-vuotias. Tunsinko sitten edes äitini? Tunnemmeko me toisemme yleensä? Intuitiivisesti ehkä tunnistamme toistemme piirteitä, mutta emme silti tunne syvällisesti. Harva ihminen on pysynyt minun rinnallani niin tiiviisti, että voisin sanoa tunteneeni hänet. Ensin minulla oli kiire, sitten muilla oli kiire. Kukaan ei jää tarpeeksi pitkäksi aikaa lähelle, jotta oppisin tuntemaan hänet hyvin.

Miettikääpä te muutkin ihmisiä ympärillänne. Seuraava kysymys voisi olla, tunnemmeko me edes itsemme? Uskallammeko katsoa omaa itseämme syvälle? 

Ongelmana on myös se, että kaksi ihmistäkin näkee jonkun toisen eri tavalla. Me sisarukset näemme jo omat vanhempamme eri tavalla kuten vanhempamme aikanaan näkivät meidät. Keskustelivatko he koskaan lastensa ominaisuuksista?  Miten voin tavoittaa jotakin heistä ja heidän ajatuksistaan? Palaamalla omiin päiväkirjoihin? Nehän kertovat minun ajatuksistani.
Pöydälläni on edelleen se päiväkirja elo-syyskuulta 1965, jota viime blogissani siteerasin.
Löytäisinkö sieltä vastauksia? Alkusivulla lukee seuraava Sokrateen nimiin laittamani lause:

” Tunne itsesi, ajatusmaailmasi ja toimintakykysi rajat, jotta pystyisit ymmärtämään myös toisia ihmisiä ja valppaasti auttamaan heitä.”

Olisiko se siinä? Olemmeko täällä maailmassa tunteaksemme itsemme hyvin, jotta voimme vähintäänkin ymmärtää toisia ihmisiä, joita velvollisuutemme on sitä kautta auttaa. Hienoa.

Tässä olin kyllä jo 19 vuotta...
Olen tuon päiväkirjan alussa runollinen. Tämä on paras: ”Ensin käytävä hiekkaa täynnä ja puut suuret vanhat puut ja sitten minä sillä minähän se keskus on.”  Mikähän filosofi minusta olisi tullut, jos tieni olisi mennyt toisin? Vai toistinko jonkun toisen sanoja. Yleensä olen tarkkaan merkinnyt, kun olen kopioinut tunnettujen kirjailijoiden/runoilijoiden sanoja.

Nuoruus oli oikeastaan ihanaa aikaa. Vaikka ei se siltä juuri silloin tuntunut. Olin tuolloin kesällä 1965  tarkoin vartioitu nuori, jolle oli määritelty kotiintuloajat ja jolla itsellään oli korkeat ihanteet. Kipuilin ja taistelin, kunnes myöhemmin syksyllä murtauduin ulos.

Palasin tekstissäni myös aikaan vuosia aiemmin, kun 10-vuotiaana pohdin koulumatkalla toisen tytön kanssa, kuinka vanhoja he haluaisivat olla. Ehkä 18-vuotiaita. Ei ainakaan 14-vuotiaita, vaikka he eivät silloin edes tienneet, miltä tuntuisi olla 14 vuotta vanha. Aivan oikein he päättelivät, se ei ollut paras ikä. He eivät vain tienneet tuolloin, mikä maailmantuska olisi 18-vuotiaalla. 

Olin näköjään tuolloinkin jo samanlainen kuin nyt, kerroksellinen, monta aikaa samanaikaisesti käsillä. Mennyt, nykyhetki ja vieläpä tulevaisuus.  Kuvailen jopa meidät. 

"Toisella vaaleanruskeat letit ja suuret rusetit. Toisella lyhyt tukka. Koululaukut olalla. He kulkivat koulun portista maantielle ja häipyivät tuntemattomaan maailmaan."

Aikuiseksi tulo ei ollut eikä ole helppoa. Saati vanhaksi tuleminen. Sellaista on elämä. Tämän pidemmälle en tänään päässyt. Juutuin lukemaan tuota päiväkirjaa, koska siinä saattoi olla siirtymä nuoruudesta aikuisuuteen. Se oli yhtä selväpiirteinen kuin siirtymä lapsuudesta nuoruuteen siinä 12-vuoden iässä. 

Neljä polvea 1994.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti