torstai 30. elokuuta 2018

Ennen ja jälkeen


Varo pistämästä sormiasi ja samalla itseäsi syvälle tutkimuksen syövereihin! Et koskaan tiedä, minne joudut.  Siltä tieltä ei ole paluuta takaisin. Sama koskee kyllä muitakin asioita, jotka liittyvät läheisesti tutkimiseen, asioiden kaivamiseen ja historiaan. Jotkut ihmiset saattavat löytää kultaisen keskitien, joka usein tarkoittaa sitä, että osaa luovia sieltä, missä aita on matalalla. Toinen ihmistyyppi vaipuu entistä syvemmälle ja hukkuu liian monien asioiden viidakkoon. Kumpi minä olen?

Tammikon tiellä....

Muistan, kuinka kesällä 2004 jouduin ensimmäisen kerran sukututkimuksen pauloihin. Löysin päiväyksen erään sinikantisen vihon kulmasta. Tunnelman muistin, mutta ajankohta oli hävinnyt mielestäni.  Olin kesälomalla ja aloin tutkia sekä äitini että isäni sukujuuria ja olin juuri oivaltanut, että tietoa löytyy netistä. Sinikantinen vihko on aarre, joka viime vuosien myllertäessä tavaroitani, on aina silloin tällöin hukkunut paperikasoihin. Olin aloittanut vihon 20.3.2000 äitini haastattelulla.  Sen olin tehnyt ollessamme kaksistaan viikon lomalla Pärnussä. Siitä olen kirjoittanut ennenkin muista suunnista katsoen kuten täällä tai täällä.

Tässä vanhin kuva. Kuvaa myös äitilinjaa. Isoäitini Ainon kautta DNA siirtyi tyttärien ja näiden tyttärien kautta tulevaan aikaan. Äitini istuu oman äitinsä sylissä noin parin vuoden ikäisenä.
 
Siitä kaikki alkoi. Sitten kesälomallani 2004 tutkin sukuja yökausia, todennäköisesti Hiskistä ja amerikkalaisten mormonien tietokannoista, joka lienee nykyään Family Search tms.  En ole ottanut yhtäkään printtiä, koska minulla ei ollut printteriä käytössä. Olen vain kuumeisesti kirjannut vihon sivulla löydöksiäni ja tajunnut, kuinka suuri suku äidilläni on. Hän oli harvoin maininnut suvun alkulähteen Kuolemajärven Karjalaisten kylässä, mutta hän tervehti Kuolemajärvi-juhlilla Turussa sieltä olevia ihmisiä. Muistelmissaan hän paneutui yksinomaan omiin muistoihinsa ja omaan perheeseensä, ei menneisiin. Aivan samalla tavalla kuin ihmiset nykyään tekevät, sulkevat menneen ajan pois. Pitäisi aina osata kysyä oikeita kysymyksiä. Kun on matkan alussa, kun tietoa on vähän, ei osaa edes kysyä niitä oikeita kysymyksiä. Myös oikein kuunteleminen on tärkeää.

Vanhimmat lapsenlapseni olivat ensimmäistä kertaa Karjalassa. Nyt toinen on 1,5 vuotiaan pojan äiti ja Arttu oli eilen kutsunnoissa (2018). Mennyttä aikaa ei saa takaisin. Paitsi...  
 
Todennäköisesti minulla oli silloin käytössä kotona joku tietokone ja nettiyhteys, jotta saatoin tutkia. Ehkä käytin työkannettavaa.  Olinhan työpaikalla ja asiakkaiden luona koko ajan tekemissä laitteiden ja ohjelmien kanssa.  Joka tapauksessa jätin tutkimukset sikseen ja jatkoin vasta myöhemmin seuraavana kesänä, kun hankin oman tietokoneen. Olin työelämässä ja kiirettä riitti loputtomiin, muistiinpanoja ei tullut tehtyä. Ymmärsin silti jo silloin, että aikani ei mitenkään riitä sukujen tutkimiseen. Huomasin myös sen, kuinka helposti tutkiminen vie mukanaan.

Kesällä 2004 elin vaikeata aikaa.  En tiedä, ehdinkö koskaan käsitellä sitä aikaa syvällisemmin, muuten kuin rivien välistä.  Elämä luisui aina vain vaikeammaksi. Olin ylikuormitettu, välillä masentunut. En halunnut myöntää sitä muualla kuin päiväkirjani sivuilla. 

Äiti oli kuollut edellisen vuoden keväällä ja nyt oli käynnissä perinnön setviminen. En edes muistaisi ilman päiväkirjaani, että 12.5.2004 olin kaatunut niin pahasti, että sain vammoja kylkiluihin ja keuhkojen seutuun. Olin niin allapäin, etten halunnut lähteä sisareni pojan rippijuhliin. Hurjaa tekstiä. Mietin samalla vanhempiani ja heidän luopumistaan elämän loppuvaiheissa ja asioita, joista ei koskaan puhuttu. Kaikki haluttiin pitää sisällä. Niin oli tehty jo kautta aikojen, mitä en kyllä silloin vielä täysin tajunnut. Sehän on suomalaisten perheiden tapa, minkä olen ymmärtänyt vasta myöhemmin. 

Viipurissa 2004.

Yritin silti elää normaalisti. Olin sisältä pysähtynyt, mutta pinta, kuori minussa eli ja tarkkaili ympäristöään. Ihminen elää jatkuvasti muutoksessa. Joskus muutokset ovat suurempia. Se on meille kaikille tuttua.

Aamut olivat siedettäviä. Eräänä kesäkuun aamuna ennen töihin lähtöä vanhempani ilmestyivät minulle epämääräisinä korkeina vaaleina hahmoina, koska heillä oli asiaa.  Tätä on ehkä useimpien vaikea sulattaa. Pelästyin itsekin. Olin järkyttynyt, sillä asiat koskivat menneiden korjaamista. Kun tällaisia kertoo, ihmistä pidetään sekopäänä. En enää välitä. En onnistunut korjaamaan kaikkea, mitä he pyysivät. He palasivatkin joskus myöhemmin kertomaan, että he ymmärsivät ja että voisin lopettaa heidän antamansa tehtävän hoitamisen. 

Myöhemmin olen tajunnut, että he jättivätkin minulle suuremman tehtävän, jota toteutan koko ajan. 

Vähän ennen sadetta. Hänelläkin on sama DNA-äitilinja, mutta hän ei jatka sitä. Isälinja on ollut vuosisatojen ajan Karjalan kannaksen Metsäpirtissä Laatokan rannoilla.  Siitä kirjoitan varmaan joskus.

 
Siitä lähtien kirjoitinkin sitten säännöllisesti vuosikymmenen.  Viime vuosina päiväkirjamerkintäni ovat harventuneet.   Vuodet 2003 – 2005 olivat todella vaikeita sekä kotona että työssä. Se aika oli minulle itseni ymmärtämisen aikaa. Irrottauduin henkisesti kaikesta vanhasta lähteäkseni uuteen aikaan. Loppujen lopuksi, kaiken lisäksi aloin kulkea samanaikaisesti kohti mennyttä aikaa. Monitasoinen elämä alkoi. Sellaistahan me kaikki elämme kukin omalla tavallamme! 

Samalla kun tutustuin itseeni, ympäristööni ja muihin ihmisiin, aloin tutustua vanhempieni elämään, kotipaikkoihin, historiaan. Minusta tuli avoin ihminen. Se oli monitasoinen hyppäys omaan tulevaisuuteen.



Meni silti vuosia ennen kuin annoin koko käteni sukututkimukselle. Se tapahtui vasta 2011.
Näitä asioita mietin setviessäni Kuolemajärven Sirkiöiden sukuseuran 10-vuotista historiaa. Olen ollut siinä tiiviisti mukana. On hyvä aina juhlia jotakin merkkipäivää, vaikken niistä ole henkilönä itseni kohdalla piitannut.  Jouduin penkomaan paperikasojani ja tutkimaan mappeja, jotta saisin poimittua sieltä oleellisimman viime lauantaina sukutapaamisessa Liedossa pitämääni esitykseen. 

Samalla kun olen käynyt läpi papereita, tulee monenlaista jo unohtunutta mieleen. Viime vuosien myllerryksistä huolimatta paperini ovat ainakin suurimmaksi osaksi jossakin järjestyksessä, mutta monessa mapissa ja irrallaan. Näen niissä paljon työtä.  Olisi kuitenkin aika vähän hellittää paitsi, että seuraavat asiat odottavat jo jonossa paneutumistani. Kirjoittamalla selvitän ajatuksiani sen hengittämisen lisäksi.

Vaikka eläkeläisellä ei olekaan lomaa, tunnen tarvitsevani sitä juuri nyt. Miten olisi se Koli vaikkapa syyskuussa? Siihen olen palannut aina välillä viime kesästä lähtien. Sinnekin on ajomatkaa useiden tuntien verran ja matkalla monta paikkaa, joissa olisi kiva poiketa. On lähdettävä kaiken lisäksi yksin, koska ei ole ketään, jota voisin pyytää mukaan. Naapurini menneiltä vuosilta asuu Joensuussa ja kyseli jo kesäkuussa, milloin tulen. On hyvä muistaa se hieno vapauden tunne, kun lähtee liikkeelle! Päivä kerrallaan. On liian monta asiaa tehtävänä vielä ennen kuin voin ajatella lomaa…

Siinä äitilinjaa... Kuva vuodelta 2000.

 

Äitilinjansa saa tietää, kun testataan mitokondrioDNA

Lupasin palata blogeissani aiheeseen geneettinen sukututkimus. Vaikka olen tässä välillä opiskellut aihetta, en silti ole vielä valmis kirjoittamaan siitä muuten kuin tipoittain.  Olen entistä enemmän solmussa. Etäserkkuja tulee koko ajan lisää. Salaperäinen äitilinjani K (tarkalleen K1a4a1a2a) saa minut näkemään unia.  

Vanhin äitilinjani edustaja Margareta Tahvontytär on elänyt Karjalan kannaksen Kuolemajärven alueella 1697 – 1759. En tiedä hänen sukuaan, mutta hän on avioitunut Johan Tuomaanpoika Juvan (1684 – 1763) kanssa. He lienevät asuneet Hatjalahden kylässä, koska se on merkitty asumispaikaksi heidän kuollessaan.

Kun uudet asiat saavat tutkimaan laajemmalti, alkaa tarkennus yksityiskohtiin ja syventäminen. 

Margareeta kuoli noin 62-vuotiaana. Hänen puolisonsa nai samana vuonna 1759 toisen lesken, Agneta Yrjöntytär Hovin. He ehtivät vielä ennen miehen kuolemaa 1763 saada kaksi lasta. Heillä on sitten jo aivan toinen äitilinja!

Olen löytänyt Margareetalle ja Juholle  tähän mennessä kolme lasta, enemmänkin saattaa olla. Tarkistuksissa myös jotkut tiedot saattavat muuttua. Luettelen tässä yhteiset lapset:

Juho Juhonpoika Juva (1728 – 1787) meni naimisiin Maria Juhontytär Soitun kanssa ja he saivat yhteensä  ainakin yhdeksän lasta aikavälillä 1753 – 1773.  Näistä viisi oli poikaa ja neljä tyttöä. Kaikki jatkoivat sukua eteenpäin. Perhe eli Hatjalahden kylässä.

Yrjö Juhonpoika Juva (1733 – 1791) oli Kirjolassa naimisissa Maria Yrjöntytär Hovin? kanssa. Perhe muutti 1769 Uudellekirkolle Sortavalan kylään. Yhteisiä lapsia oli ainakin seitsemän. Sukujen tutkiminen on kesken.

Kaarina Juhontytär Juva (1741 – 1803), äitilinjani jatkaja, meni naimisiin samana vuonna 1759 kuin isänsä toiseen kertaan Kirjolasta olevan Antti Olavinpoika Hietasen (1736 – 1797) kanssa. Heidän tyttärensä Maria Antintytär Hietanen (1762 – 1818) jatkoi samaa äitilinjaa vieden sen tyttärelleen Hedvig Paulintytär Gottskalkille (1798 – 1855). Tämän isä oli Paul Matinpoika Gottskalk (1756 – 1813).

Hedvig Paulintytär Gotskalk avioitui 1815 Uudeltakirkolta tulleen Sakari Juhonpoika Koskelaisen (1792 -1831) kanssa ja seuraava äitilinjan eteenpäin viejä oli heidän tyttärensä Maria Sakarintytär Koskelainen (1826 – 1893), joka kuoli 67-vuotiaana vanhuuteen 27.10.1893 vajaat puoli vuotta isoäitini Ainon syntymän jälkeen.

Jätän äitilinjani tällä kertaa tähän vaiheeseen, mutta kirjoitan myöhemmin lisää.

Tarkasteltuani esiäitejäni tällä tavalla, tuli mieleeni niin moninaisia asioita, että niitä on aihetta sulatella. Äitilinjahan kulkee aina äidistä tyttären kautta eteenpäin sekä tyttärille että pojille. Pojasta se ei jatku eteenpäin, mutta tyttärillä se lähtee aikojen alusta aina Eevasta tuleviin sukupolviin.

Marja Pirttivaara kertoo kirjassaan ”Juuresi näkyvät, geneettisen sukututkimuksen ABC” (Siltala.2017) selkeästi, mitä termit tarkoittavat. Käytänkin hänen kirjaansa lähteenä. Terminologian ja ylipäänsä koko aiheeseen sisään pääsy vaatii aikaa. Facebookin ryhmät (Suomi DNA-projekti ja Karjala DNA), joihin liityin jo kauan ennen omia testejäni, tarjoavat mielenkiintoista luettavaa, mutta monet asiat menevät aloittelijalta liian kauas. Pitäisi tietää tarkemmin kunkin kommentoijan taustat. Kaikki testaajat eivät selvästi tunne sukujaan itse tehdyin sukututkimuksin. Kaiken lisäksi he ovat kiinnostuneita muista asioista kuin minä. 



Teetin samantien FamilyFinder-testin lisäksi täyden mtDNA-testin suppeampien sijaan. MitokondrioDNA siirtyy äidiltä tyttärelle sellaisenaan munasolun kautta. Lähimmät osumani, kaksi suomalaista naista, joilla on täsmälleen sama tulos kuin minulla, yhtyvät omaan äitilinjaani todennäköisesti niin kaukana menneisyydessä, että sitä on vaikea selvittää. He ovat 4. serkkuja eli kaukaisia (remote) serkkuja, joita muita paikallaan pysyneitä henkilöitä pystyn kyllä selvittämään. Jos joku henkilö on lähtenyt varhaisessa vaiheessa pois lähialueelta muualle Suomeen, on vaikea saada sukunimettömiä piikoja ja renkejä mitenkään kiinni. Avioton lapsi saattoi olla syy lähteä kauas, muuttaa jopa patronyymiä. Oletan nimittäin, että heidänkin äitilinjansa lähtee kannaksen suvuista, vaikka he tuskin sitä tietävät.

Jatkan tästä ja huomaan asian laajentaneen rippikirjojen selaamista Karjalan kannaksen alueella ja katseeni tarkentumista huomaamaan poikkeavuuksia.  

Aloitin tämän kirjoittamisen ennen viime lauantaista Liedon sukutapaamista, joka sujui lämminhenkisesti ja mukavasti. Siitä on kiva jatkaa eteenpäin. Mietityttää se, etten jaksa enää samalla tavalla kuin ennen vanhaan. Sellaista me kaikki koemme kun vanhenemme. 


2 kommenttia:

  1. Tiedän Merja, sukututkimus vie aikaa ja siihen uppoaa! Elän itse yhden jo aikoja sitten siihen - ja syvälle - uponneen kanssa. Melkein pelottaa, että entä jos itse saisi samanlaisen "tartunnan". :) Pian nähdään ja voidaan jutella lisää! Marja-Terttu

    VastaaPoista
  2. Merja,
    olen liittynyt Juuret Kuolemajärvi-ryhmään vasta lähiaikoina. Nyt vasta minulle alkaa selvitä, miten perusteellisesti olet perehtynyt ja perehdyt näihin Karjala taustaisiin asioihin, sukuusi ja juuriisi. Pidän myös tavasta, miten kirjoitat. Rehellisesti, luotettavasti, tuntien. Mielenkiintoista saada kulkea mukana, kiitos.
    Inga Lehto

    VastaaPoista