maanantai 8. elokuuta 2016

Kesä menee omia menojaanNoin kaksi päivää viikosta menee väsymyksen vallassa. Välillä yritän uskotella itselleni, että se on vain luulemista.  Kun on pari päivää lamaantuneena eikä saa mitään aikaiseksi, suunnitelmat jäävät roikkumaan ja selviää vain aivan pakollisista tehtävistä, se ei todellakaan ole vain luulosairautta. Näin vaikuttaa lääke minuun. Lisäksi se laimentaa aloitekykyäni ja hävittää innostukseni ja syö inspiraation. Turha edes kirjoittaa, että tälläkin hetkellä moni asia odottaa minua tekemään jotakin. Yritän sanoa itselleni, että kyllä minullakin on oikeus viettää rokulia, on syy mikä tahansa. Minun ei todellakaan tarvitse olla kiltti tyttö ja aina valmiina työntekoon ja suorituksiin. Niitähän tässä on muiden taholta pitkään vaadittukin. Miten on talon myynti, miten se remontti, miten se ja se? En oikein jaksa sitä kaikkea. Muutkin velvollisuudet alkavat maistua pahalta ja ikävältä. Ja sitten tulee päälle se väsymys. Se on vain kestettävä, koska lääke pitää sairauden kurissa. Päivä päivältä on helpottanut, liikkeet eivät satu enää joka hetki eivätkä sormet ole turvoksissa. Kiitos!Innostuin ennen väsymystä saamaan aikaiseksi kirjoituksen tuonne Salaiset paperit blogiini otsikolla ”Vanhan kalenterin kertomaa”, jonne pääset klikkaamalla tekstin nimeä. Oli järisyttävää alkaa ”tulkita” kalenterien tekstiä ja huomata vuosien 1966 - 1967 avautuvan eteen värikkäänä ja elävänä. Valitettavasti en ole tuohon aikaan ottanut kovin paljon valokuvia. Syynä lienee ollut valokuvauksen kalleus, mutta myös puutteellinen tekniikka. Mutta nyt ne harvatkin kuvat saavat tarkan päiväyksen.  Silloin päiväyksillä ei ollut niin kovin paljon merkitystä, koska ne ovat jääneet valokuva-albumeistakin pois. Ihmettelin sitä mahdotonta aktiivisuutta, millä nuori ihminen toimii ja mitä kaikkea ehtii tehdä. Voisin kirjoittaa noista kahdesta kalenterista vielä monta tarinaa.

Mutta sitten se inspiraatio hiipui. Ehkä se palaa takaisin myöhemmin viikolla. Paitsi silloin minun on vaihteeksi hoidettava kaikki melkein rästiin jääneet tehtävät.Tänä aamuna heräsin miettimään niitä rästissä olevia tehtäviä ja päätin noustuani tehdä niistä listan. Se on ennenkin auttanut. Kun sitten olin sen tehnyt, huomasin, ettei niitä niin mahdottoman paljon olekaan. Toisaalta en laittanut sinne mitään varastojen siivouksia ja ikkunoiden loppuun pesemisiä puhumattakaan puutarhatöistä. Ne kyllä hoituvat sitten, kun ne on pakko hoitaa. 

Jätän menemättä Facebookiin, riittää, kun käyn siellä kerran myöhemmin päivällä. Ei siellä ole kuitenkaan koskaan menossa mitään sen kummempaa. Ihmiset ovat samanlaisia, samat aiheet kiertyvät päivä päivältä ja jopa vuosi vuodelta. Niinhän minullakin. Joskus se on itse asiassa huvittavaa. Eikö kenelläkään ole mitään tärkeämpää sanottavaa, muuta kuin toivottaa ”hyvää päivää kirvesvartta”. Joissakin ryhmissä riidellään ja haukutaan toisia. Älkää nyt hyvät ystävät loukkaantuko tästä.

Huomaan, että yritän kerätä vain intoa alkaa jotakin uutta. Aamulla herätessä kun on virkeämpi, mieleen tulee kaikenlaista kivaa mitä voisi tehdä. Joskus tulee jopa täysin vallankumouksellisia ajatuksia. Muutama päivä sitten aloin ehdotella, että josko sittenkin yrittäisimme päästä eroon kaikesta, mitä omistamme ja loput laittaisimme jonnekin varastoon ja lähtisimme maailmalle. Kyllä ne vakiintuneet harrastuksetkin voisi jättää lepäämään ja ottaa sitten palattua takaisin.

Kaikista pahinta on ollut tämä seisova tilanne talon suhteen. Sille asialle on pakko tehdä jotakin eikä se ole yksin minun vallassani. Jollet ole huomannut, aloitin tässä vähän aikaa sitten kirjoitella TALO-blogia. Sinne on tässä linkki. En muutenkaan jaksa edes keskustella tästä aiheesta sen enempää.

Eikä se olisi edes pakoa, jos lähtisin tästä. On hirveää, kun ei vuosikausiin ole voinut viettää kunnon lomaa, matkustella ja keskittyä kaikkeen kivaan. Vanhemmiten sitä kivaa on tiedossa entistä vähemmän. Ihmisille tulee vakavia sairauksia. Omat vanhemmat kuolevat. Kaikki vaikeakin kuuluu elämään. Sisareni taisi äskettäin sanoa, kun puheemme kääntyi elämän vaikeuksiin, että sellaistahan se elämä on. Mitä siihen muuta sanoisi.  Kiitos, onhan minulla sentään se mielikuvitus ja tämä kirjoittaminen. Huolimatta siitä, että välillä on niitä jaksamattomia päiviä, kun energia on jäässä. Vaikka välillä tuntuu kliseeltä se alituinen hyviin asioihin viittaaminen!Maailmalla tapahtuu koko ajan ikäviä asioita. Joskus tuntuukin omituiselta olla täällä Suomen maaseudulla, jossa on hiljaista ja rauhallista. Päiväkausiin tuskin näkee ihmisiä, vaikka en asukaan korvessa vaan lähellä kaikkea. Joskus lentokoneetkin kulkevat tästä päältä, tosin harvemmin. Lentokentälle on matkaa tosi vähän. Kun äskettäin jouduin siellä pariin otteeseen käymään viedessäni ja hakiessani ystävää, tutkin tarkemmin Finnavian verkkosivuja ja huomasin, että lentokentälläkin on lentokoneiden bongauspaikka, jossa voi käydä kuvaamassa lentokoneita. Sivulla kerrotaan myös nuo hyvin tuntemani paikat, joissa on tullut joskus käytyä.

Netin kautta suuri paha maailma on myös lähellä ja tunkee puhelimesta ja tietokoneelta koko ajan lähelle. Lisäksi se vääristää maailmankuvaamme valtavasti. Mietinkin usein, mitä se tekee lapsille, joilla ei vielä ole kykyä ulkoistaa sitä, pitää sitä kauempana.

Mitä kirjoitin 8.8.2011?  On vaikea uskoa, että siitä on jo 5 vuotta. Eipä paljon uutta tähän päivään verrattuna. Kukkapenkit ovat vain täysin hunningolla tai hävinneet rikkaruohoihin, vadelmapuskiin ja hiirenvirnoihin. ”Pikku kirjoituksia

 

Puutarhani kukkamaa on täynnä korkeita gladioluksia ja silkkiunikot loistavat kaikissa väreissään. Kehäkukat ja krassit kukkivat. Kosmoskukat availevat nuppujaan korkeiden auringonkukkien tapaan. Kaikkien kukinta on hiukan myöhässä, jos vertaan naapuripihan kukkaloistoon, jossa kukkameri keltaisine nauhuksineen ja auringonkukkineen on kauan osunut silmiini kuin ylimääräinen auringonpaiste. Mutta näin kaunis ei kukkamaani ole ollut aikoihin.

Myöhäisyyteen vaikuttaa toki myös se, etten esikasvattanut oikeastaan yhtäkään kasvia vaan jokainen siemen meni suoraan maahan tai väliaikaiseen paikkaan kuten krassit ja auringonkukat. Daaliat tuskin ehtivät edes kukkia. Kokeilin myös freesioita istuttamalla niiden mukulat hyvin myöhään, mutta yllätyksekseni niistä osa idän puolella kivikkokukkapenkissä on jo kukassa. Olen myös kastellut kukkamaata harvoin ja niukasti, koska en ole tarkoituksella vieläkään hankkinut pumppua sadevesikaivoon enkä korjauttanut vesipostia. Kaiken veden olen nostanut käsipelillä kaivosta tai tuonut sisältä. Sadevettä olen korjannut myös talteen. Kesä on muuten kaiken kaikkiaan ollut erityisen suotuisa kasveille. Jalavapuun alla kasvava viiniköynnös on tänä vuonna tehnyt jopa ensimmäiset rypäleensä, jotka ovat muuttumassa parhaillaan tummiksi. Kaikissa luumupuissa on runsaasti luumuja kypsymässä. Talon seinustalla salkoruusut kurkkivat ikkunoista sisään vieden ajatukseni kauas mielikuvituksen maailmaan...

Arttu-poika oli luonani tänään koko päivän. Jossakin välissä hän ehti alustamaan uutta kukkapenkkiä kukkamaani jatkeeksi. Olen jo aikoja sitten kepittänyt sen paikan ruohikolle. Maan pintakerros on tänään lentänyt vauhdilla kottikärryille. Jonakin suloisena aamuhetkenä, kannan siihen vanhat lehtikompostini ja jatkan penkin muodostamista. Se on neljäs tänä kesänä tekemäni kukkapenkki. En voi muuten perustella innostustani kuin sanomalla työn olevan hermolepoa. Kaikki tässä maailmassa on meillä lainassa ja kaiken joudumme jättämään.Tänä kesänä olen asunut tässä talossa ja pihalla 11 vuotta. Tästä paikasta tuli heti ensi hetkestä lähtien kotini. Talo muistuttaa sisältä ja ulkoakin tämän päivän kesämökkejä, vaikka on suurempi. En ole koskaan ymmärtänytkään, että omakotitalon lisäksi pitäisi olla oma kesämökki. Se johtuu varmaan siitä, että tämä kotini ja varmaan kaikki aiemmatkin ovat aina olleet sellaisia vanhan ajan koteja, jotka ovat muotoutuneet asumisen myötä sen enempää suunnittelematta. Tästäkään ei koskaan tullut edustuskotia, jonka huoneissa olisi pitänyt kulkea varovasti ja jotka olisi otettu käyttöön vain vieraiden tullessa. Omakotitalolla voi olla kesämökin status.

Viime syksynä taidehistorian praktikumin loppuesseenä arkkitehtuuriaiheena oli mahdollisuus kirjoittaa joko Alvar Aallon kodista Munkkiniemessä tai omasta kodistaan. Lisäksi vaihtoehtoaiheena kuvataiteiden osalta saatoimme pohtia kuvan ja sanan suhdetta Hannu Väisäsen kuvittaman Kalevalan neljännessä runossa. Minulle oli alusta alkaen itsestään selvää, että kirjoitan kodistani. Arkkitehtuuri on opiskelun myötä alkanut kiinnostaa minua erityisesti. Olisiko syynä myös se, että tunnen kuvataiteiden osalta eräänlaisen kaavoihin kangistuneisuuden alkaneen olla hyvin häiritsevää. Tuskin olen vielä kypsä analysoimaan asiaa opiskelun ollessa keskeneräistä. Ehkä olen vain liian kovapäinen, kapinoiva ja vallankumouksellinen?Syy omasta kodista kirjoittamiseen oli toki myös näissä edelleenkin ajankohtaisissa asioissa, joissa kaksi eri maailmaa taistelee keskenään. Toisella puolella on minun maanläheinen maailmani, jossa omistaminen on joskus pakollista, mutta henkiset arvot tärkeimpiä ja toisaalla toisen henkilön ahneuden ja rahanhimon värittämä ajatusmaailma, jossa ihmisistäkin pitää ottaa kaikki hyöty irti ja jossa raha sanelee kaiken. Taustalla  aiheen valinnassa oli oppimisen lisäksi taloon liittyvien asioiden haltuun ottaminen, oman ajatusmaailman ymmärtäminen. Aihe oli minulle täydellisen sopiva, koska tarkoituksena oli tarkastella asumisen tilaa, sen muotoutumista, sosiaalista puolta ja tilan käyttäjiä. Arkkitehtuurissahan on perinteisesti tarkasteltu asioita julkisivujen puolelta, varsinkin me maallikot olemme sen niin ymmärtäneet. Mutta on muitakin näkökulmia, joita mm. Kirsi Saarikankaan kirjoittamat kirjat toivat eteeni. 

Jokainen päivä on eteenpäin menoa. Kaikissa asioissa. Syksy alkaa lähestyä. On suorastaan pelottavaa, että edessä on taas uusi talvi. Takana on kaksi raskasta ja kylmää talvea. Jouluun saakka aika jotenkin menee, mutta sitten tulevat ne pitkät lumiset ja kylmät kuukaudet. Keskustelin asiasta eilen erään ystäväni kanssa. Ehkä meillä molemmilla on ollut elämässä niin paljon ahdistavia asioita, joiden kanssa olemme kamppailleet pari viimeistä vuotta, että pimeys, kylmyys ja yksinäisyys luonnostaan pelottavat. Toki näin kaunis kesä on antanut paljon voimavaroja. Olen myös kysynyt itseltäni, kuinka merkityksellistä minulle on ollut se, että tämän kevään aikana olen oikeasti vasta täysin tajunnut, mitä olen viimeisten vuosien aikana käynyt läpi. Olen saavuttanut nyt eräänlaisen tyyneyden ja rauhan. En osaa kuvitella omaa tulevaisuuttani ollenkaan. Ehkä niin onkin hyvä. Tuskin tänään tiedän huomisesta.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti